Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2016

Δεν μπορεί να υπάρξει Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία με τα Σχολεία και τον εξοπλισμό τους στα χέρια Ιδιωτών



ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
(Α.Σ.Γ.Μ.Ε.)
Βερανζέρου 22, 6ος όροφος, 104 32, ΤΗΛ-ΦΑΞ: 210 5242386


Δεν μπορεί να υπάρξει Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία με τα Σχολεία και τον εξοπλισμό τους στα χέρια Ιδιωτών
Προτού προλάβει να στεγνώσει το μελάνι από την ανακοίνωσή μας για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έρχεται να μας επιβεβαιώσει ως προς την εκτίμησή μας ότι αυτή η χρονιά θα είναι χειρότερη από την προηγούμενη, καταθέτοντας στη Βουλή Πολυνομοσχέδιο, το οποίο εντάσσει και τις τελευταίες  Δημόσιες Επιχειρήσεις και Οργανισμούς (ΔΕΚΟ) στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).  Εκτός από τις ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ που εντάσσονται στο ΤΑΙΠΕΔ, ιδιωτικοποιώντας έτσι το ρεύμα και το νερό, ιδιαίτερα μας αφορά ως γονείς η ένταξη της «Κτιριακές Υποδομές Α.Ε» (ΚτΥπ).
Η ΚτΥπ, προέρχεται από την συνένωση τριών μεγάλων Δημόσιων Κατασκευαστικών Εταιρειών. Της «Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων Α.Ε.» (ΟΣΚ), της «Δημόσια Επιχείρηση Ανέγερσης Νοσοκομείων Α.Ε.» (ΔΕΠΑΝΟΜ) και της «Θέμις Κατασκευαστική Α.Ε.», η οποία είχε σαν αντικείμενο την ανέγερση, επέκταση και επισκευή δικαστικών μεγάρων. Ιδιαίτερα σαν ΑΣΓΜΕ, θέλουμε να σταθούμε στον ΟΣΚ, μιας και μας αφορά άμεσα.
Ο ΟΣΚ, αλλά και η ΚτΥπ σαν ευρύτερος φορέας, είναι Ανώνυμες Εταιρείες με κύριο μέτοχο το Δημόσιο. Αντικείμενο του ΟΣΚ είναι η κατασκευή νέων σχολικών μονάδων, η επέκταση και η συντήρηση των υπαρχόντων, η κατασκευή υποδομών πολιτισμού και αθλητισμού στα σχολεία της χώρας. Επίσης έχει σαν αντικείμενο τον εξοπλισμό των σχολείων όλων των βαθμίδων της χώρας (Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια) . Ο ΟΣΚ έχει πολύ συγκεκριμένες προδιαγραφές, τόσο για τα νέα σχολικά κτίρια όσο και την βελτίωση των υπαρχόντων, όσον αφορά τόσο την λειτουργία τους όσο και την εξοικονόμηση ενέργειας, μέσω βιοκλιματικών αρχιτεκτονικών επεμβάσεων και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (φωτοβολταϊκά).
Η ένταξη του ΟΣΚ στο ΤΑΙΠΕΔ, σαν αποτέλεσμα της υπογραφής του 3ου μνημονίου από την κυβέρνηση, αποσκοπεί στην εκποίηση από μεριάς του Δημοσίου του δικαιώματός του να καθορίζει το ίδιο:
·         Πού θα ανεγερθούν Σχολικά Κτίρια.
·         Ποια Σχολικά Κτίρια θα ανεγερθούν.
·         Ποιες θα είναι οι προδιαγραφές ανέγερσης Σχολικών Κτιρίων. Πόσα τ.μ. αντιστοιχούν στον κάθε μαθητή ανά τάξη, πόσος φυσικός φωτισμός και αερισμός χρειάζεται, τι είδους εποπτικά μέσα θα είναι διαθέσιμα, ποιος θα είναι ο απαραίτητος εξοπλισμός για τα εργαστήρια φυσικων επιστημών και πληροφορικής και πολλά άλλα.
·         Σε ποιες Σχολικές Μονάδες μπορούν και πρέπει να ανεγερθούν άμφιθέατρα, γυμναστήρια ή κολυμβητήρια.
·         Ποιο είναι το κόστος του απαραίτητου εξοπλισμού για κάθε βαθμίδα της εκπαίδευσης, μέσω μειοδοτικών διαγωνισμών.
Η παράδοση όλων των παραπάνω στο ΤΑΙΠΕΔ, αποτελεί τεράστιο πλήγμα στην Δωρέαν και Δημόσια Εκπαίδευση, μιας και όλα αυτά θα καθορίζονται πλέον από το κέρδος που θα αποφέρουν στον επιχειρηματία και όχι από τις (έστω και κουτσουρεμένες σήμερα) ανάγκες των παιδιών μας. Ανοίγει τον δρόμο για την ιδιωτικοποίηση της Εκπαίδευσης και την κατηγοριοποίηση αυτής, ανάλογα με το εισόδημα των γονιών.
Απαιτούμε από την κυβέρνηση, να πάρει πίσω το Πολυνομοσχέδιο που εντάσσει την ΚτΥπ στο ΤΑΙΠΕΔ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου