Δευτέρα 7 Μαρτίου 2016

Η εξασφάλιση της Υγείας των μαθητών δεν είναι ατομική υπόθεση, αλλά υποχρέωση της πολιτείας



ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
ΕΝΩΣΕΩΝ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
email: omegokmak@gmail.com
                                                           http://omegokmak.blogspot.gr

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η εξασφάλιση της Υγείας των μαθητών δεν είναι ατομική υπόθεση, αλλά υποχρέωση της πολιτείας

Στις 04/03/2016, η Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Θερμαϊκού οργάνωσε συνάντηση με θέμα την ενημέρωση σχετικά με την προσφορά ιδιωτικής ασφαλιστικής εταιρίας για δωρεάν παροχές ασφάλισης προς τους μαθητές των νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων του Δήμου Θερμαϊκού. Στην συνάντηση προσκλήθηκαν οι διευθυντές των δημοτικών και νηπιαγωγείων του Δήμου, καθώς και οι εκπρόσωποι των Συλλόγων γονέων.
Η ασφαλιστική εταιρία, αφού εξασφάλισε το κατάλληλο κοινό, είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει  ̶  εκτός από το “δωράκι” που θέλει να “προσφέρει” στους μαθητές του δήμου  ̶  και όλη την πραμάτεια που έχει προς πώληση (κάρτα, ασφαλιστικά πακέτα κ.λ.π.).
Είναι γνωστό  ότι κάθε εταιρία που θέλει να κάνει προσφορές, και μάλιστα σε μαθητικό κοινό, έχει  στόχο την διαφήμισή της στους “ευεργεθέντες”, τo χτίσιμο του κοινωνικού της προφίλ που πιθανά να εξασφαλίζει κάποια φοροαπαλλαγή και το κυριότερο: ένα πελατολόγιο μερικών χιλιάδων μαθητών και των οικογενειών τους.
Εκπρόσωποι των γονέων που παραβρέθηκαν εκεί, εκδήλωσαν έντονα την δυσαρέσκεια τους δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται να συναινέσουν στην αξίωση της εταιρίας να διαφημιστεί μέσω των Συλλόγων Γονέων.  Τόνισαν ότι υπερασπίζονται τον δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα του σχολείου, στο οποίο καμιά εταιρία που θέλει να πουλήσει τα εμπορεύματά της δεν έχει θέση.
Ανάλογες αντιδράσεις υπήρχαν και από το Σύλλογο  Δασκάλων και  Νηπιαγωγών υπαίθρου Ν. Θεσσαλονίκης,  οι οποίοι ισχυρίστηκαν ότι  Οι εκπαιδευτικοί δεν μπορούν να λειτουργούν ως διαφημιστές και κελευστές μηνυμάτων ιδιωτικών επιχειρήσεων και συμφερόντων”.  Eκ μέρους των Διευθυντών εκφράστηκε ότι δεν έχουν το δικαίωμα να δώσουν τα προσωπικά δεδομένα των μαθητών του σχολείου σε τρίτους, πολύ περισσότερο σε ιδιωτική εταιρία, κάτι που και η εταιρία το γνωρίζει, γι' αυτό και επιδιώκει την συναίνεση των γονέων στο εγχείρημά της.
Η Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων Κεντρικής Μακεδονίας καλεί τους γονείς του Δήμου Θερμαϊκού και τους Συλλόγους τους να καταδικάσουν  την προσπάθεια  της Δημοτικής αρχής να ανοίξει την  πόρτα για την είσοδο ιδιωτικών εταιριών στα σχολεία.
Η ασφάλεια, όποιας μορφής, είναι δικαίωμα κάθε μαθητή.  Είναι κοινωνικό αγαθό που πρέπει  να απολαμβάνουν όλα τα παιδιά και είναι υποχρέωση της πολιτείας να το παρέχει.  Δεν θα ανεχτούμε να γίνει εμπόρευμα.  Δεν θα δεχτούμε να καταργήσουν, με τα αντιασφαλιστικά τους εκτρώματα, ό,τι με κόπο και θυσίες κατάκτησε ο λαός μας  για να έρθουν μετά  να μας το πουλήσουν οι εταιρίες.

Καλούμε τους γονείς οργανωμένα, μέσα από τους Συλλόγους τους να παλέψουν ώστε όλα τα παιδιά να απολαμβάνουν :
   ü Πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και προληπτικό έλεγχο για τους ανασφάλιστους, τους άνεργους και τις οικογένειες τους.  Δωρεάν και πλήρη εμβολιασμό και ιατρικό έλεγχο όλων των μαθητών, μέσω κρατικών δομών και κινητών μονάδων υγείας, με ευθύνη των Υπουργείων Παιδείας και Υγείας, ανεξάρτητα από τον φορέα ασφάλισης του γονέα.
   ü Άμεσο σχεδιασμό για τη δημιουργία σχολιατρικής υπηρεσίας στα πλαίσια του ΕΣΥ που θα έχει την αποκλειστική ευθύνη για την παρακολούθηση της σωστής ανάπτυξης και της υγείας  όλων των μαθητών, την πρόληψη, την δωρεάν ιατροφαρμακευτική και νοσηλευτική περίθαλψη.
   ü Μόνιμο και επαρκές  βοηθητικό προσωπικό στα σχολεία ( τραπεζοκόμοι, καθαρίστριες κλπ ) με πλήρη δικαιώματα.
   ü Να δημιουργηθεί δημόσιο Κέντρο Υγείας ανά περιοχή, με βασικό προσανατολισμό την Πρόληψη.  Να στελεχωθούν οι μονάδες του ΠΕΔΥ με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό και με πλήρη δικαιώματα.
   ü Αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας και Πρόνοιας.

Γραφείο Τύπου
Ομοσπονδίας Ενώσεων Γονέων
Περιφ. Κεντρ. Μακεδονίας
Μάρτης 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου